среда, 16. март 2011.

I present to you - Jovana Mladenovic

























“It’s time” i “You want the sin without the sinner”, nazivi su prvih izložbi devetnaestogodišnje Jovane Mladenović. Jovana je student prve godine fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti i jedan od najmlađih niških fotografa. Rođena je 1991. godine, gimnaziju je završila u Nišu, a trenutno studira i živi u Beogradu. Do sada je imala dve samostalne izložbe, ali je bila i učesnik mnogih zajedničkih, a jedna od njih je održana u Solunu. Njeni radovi krasili su i stranice časopisa “Rephoto”, “Digital photo”, kao i britanski “Colchester daily gazette”. Honorar koji je zaradila za ove fotografije, donirala je dečijem kulturnom centru za razvoj kreativnosti dece.
Ja: Kada si shvatila da je fotografija ono čime želiš da se baviš?
Jovana: Iako kao mala nisam znala da je baš fotografija ono što me privlači, bila sam sigurna da će moje mesto biti iza kamere. Moja porodica nije bila najsrećnija što sam izabrala trnovit put umetnika, tako da sam sve morala sama da razvijam i gradim. Nakon prvih uspeha, shvatili su da je to ono što me ispunjava i pružili mi neizmernu podršku.
U čemu nalaziš inspiraciju za svoje radove?
Jovana: To je slično pitanju koji recept koristim. A recepta za fotografiju nema. Tu je uvek malo muzike, malo scena iz života, kako mog, tako i tuđih, nekoliko kašičica iskustva, pa sve to posuto prahom visoke mode i glam scene.
Šta je odlika tvojih fotografija?
Jovana: To je jako teško reći, posebno iz mog ugla. Možda je bolje da o tome govore oni koje moje fotografije gledaju kao posmatrači. Težim da moj lični pečat odiše visokom modom koja skriva zakulisne priče i tajne.

Na kakav odziv su naišle tvoje samostalne izložbe?
Jovana: Kako pisci vole da kažu da je svaka knjiga njihovo dete, tako je i meni svaka izložba podjednako važna i draga. Trema i uzbuđenje su moji verni pratioci, ali pozitivne reakcije su ono što je najvažnije. Volim kada publika shvati moje poruke i kada joj se dopadne moj kreativni pristup fotografiji. Tada se sa izložbe vraćam presrećna i znam da sam uspela u svojoj misiji. Svaku kritiku i sugestiju prihvatala sam sa poštovanjem i ispravljala amaterske greške. Ipak sam imala samo 17 godina.
Gde bi volela da živiš i radiš kada budeš završila fakultet?
Jovana: London. London. London. Mesto u koje sam se zaljubila na prvi pogled, koje me je osvojilo svojim živim duhom i gde ću jednog dana raditi u britanskom “Vogue-u” (smeh).
Ko su tvoji modeli?
Jovana: Modeli su, uglavnom, meni jako dragi ljudi. To su moji prijatelji s kojima sjajno sarađujem, koji mi pružaju podršku i pomažu mi da realizujem sve svoje ideje. Inače težim tome da sa svakim koga fotografišem stupim u bliži kontakt, kako bih stvorila što bolju fotografiju i sigurna sam da se to zaista oseća.
Šta bi savetovala onima koji tek počinju da se bave fotografijom?
Jovana: Onima koji tek počinju da se bave fotografijom? Ja se i dalje osećam kao jedna od njih. Ono što mene vodi je nešto što dolazi iznutra, što tera na rad, što pokreće. Pratim radove mnogih fotografa, konsultujem se sa ljudima, samokritična sam i učim na svojim i tuđim greškama. Trudim se da radim što više i brzo napredujem. Nisam lenja kada je fotografija u pitanju, stavljam je na prvo mesto i spremna sam da pripreme oganizujem i po nekoliko meseci, lepo i detaljno. To bi mogao da bude savet svakom fotografu početniku.
“It’s time” and “You want the sin without the sinner”, are the names of the first two exhibitions of a nineteen years old photographer Jovana Mladenovic. Jovana is a first year student on the Faculty of applied arts in Belgrade and one of the youngest photographer in Nish. She was born in 1991. in Nish, but is now living in Belgrade. She has, for now, 2 solo exhibitions and was the part of any group exhibitions, even in Greece. Her work was publishd in many magazines, such as “Rephoto”, “Digital photo”, and British “Colchester daily gazette”. The many she earned for her work she has gave to the center for creative children.
Me: When did you realize that you want to be a photographer?
Jovana: When I was little girl, I wasn't sure that photography was what I love, but I knew that my job will be behind the camera. My family wasn't happy when I told them that I picked the hard path as an artist, so I did everything alone. Aftr my first success, they were sure that photography is making me happy, and supported me.
Me:Where do you find an inspiration for your work?
Jovana: That's like your asking me what is a recipe I use. And there is no recipe for photography. There is always a little bit of music, scenes from life, pieces of experience and fashion.
Me: How would you describe your photos?
Jovana: It's hard for me to say, because I make them. You should better ask the audience. I want to have my own style with couture fashion which is hiding many stories. 
Me: Where would you like to live after you finish studies?
Jovana: London. London. London. I'm in lovew with that place. I know that one day I will work there for VOGUE. :)))))))).
Me: Who are your models? 
Jovana: Models are mainly my friends. I cooperate with them, they give me support and help me to make my ideas true. I always want to get close to someone I photograph. That's how I know that the photo will be great.
Me: What is your advice for young photographers?
Jovana: Young photographers? I still feel like one of them. The thing that guide me is inside of me, it makes me want to work and moves me. I follow the work of many photographers, consult with people, I have a dose of self-critic and I learn from my own mistakes. I'm not lazy when it comes to photography. I prepare my photosessions for days, even for months because I want them to be perfect. That's my advice for young people who want to work with camera.












14 коментара:

  1. Devojka je sjajna, talentovana i želim joj puno uspeha. :)
    A ti Anči si sve bolja sa intervjuima, bravo!:)) :*

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican intervju! Umjetnici skidam kapu, fotke su fantasticne a ona je zaista talentirana.. Bravo!

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajan intervju!! :) Slike us prelepe! :)

    ОдговориИзбриши
  4. cura zna znanje, sviđaju mi se fotke, jakoooo :D

    ОдговориИзбриши
  5. Intervju je odličan a Jovanine fotografije predivne...:D

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala vam devojke, Jovana nije tu ali se sigurno i ona zahvaljuje :)

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман16. март 2011. 16:30

    Lajkam novi look i ovaj post Anci!:) CmokA!

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...