недеља, 04. август 2013.

One word - Ohrid!


Ohrid leči sve. Psihičke i fizičke boli, apsolutno sve. To je grad u kome sam provela veliki deo detinjstva i koji za mene predstavlja drugi dom. Onog trenutka kada prođem pozdravnu tablu i zakoračim na sveto ohridsko tlo, svaki problem ostaje iza mene. Svako ko je jednom posetio ovo čarobno mesto, zna o čemu govorim. Sedam dana je jako mali period za mene koja sam tamo provodila svako leto, od prvog do poslednjeg dana raspusta. Samo ja znam kako sam se osećala, kada smo posle deset godina prodali stan i mahali komšijama koji su nas uz svečanu večeru dostojanstveno ispratili. Uzalud su mama i tata tešili sestru i mene da ćemo dolaziti svake godine i da se ništa neće promeniti. Nakon toga u Ohrid sam došla posle dugih sedam godina. To je bilo u leto 2005. godine. Drugarice sa kojima sam odrasla jedva sam prepoznala, ali starim nitima nije trebalo mnogo da se ponovo spoje. Tada sam se zarekla da Ohrid više nikada neću ostavljati da me toliko dugo čeka. 
Ove godine posetili smo ga u povećanom sastavu. Ovaj romantični gradić preporučujem svim zaljubljenim parovima, žalosno je ne podeliti ga sa onima koje volite. Duge šetnje po keju, romantične večere u kafanicama na obali, noćni obilazak crkve Sv. Jovan Kaneo sa koje se vidi celo jezero... To zausta ne smete propustiti. 
Jeste li nekada posetili Ohrid? Kakve su vaše impresije?
Ohrid gi leči site bolki. Psihički, fizički, apsolutno se. Toa e gradot vo koj go pominav golemiot del na moeto detstvo i tamu se čuvstvuvam kako doma. Onoj moment koga ke ja pominam tablata so pozdrav i koga ke kročam na sveta ohridska zemja, sekoj problem ostanuva zad mene. Sekoj koj go posetil Ohrid makar i ednaš znae što zboruvam. Sedum dena e mnogu mal period za nekoj kako mene, što go pominuvaše sekoe leto vo gradot na Ohridsko ezero. Samo jas znam kako mi beše koga posle 10 godini prodadovme stanot koj imavme tamu. Site komšii se sobraa pred zgrada i ne ispratija so solzite vo očite. Vetuvanja na mamo i tato deka ke se vratime slednata godina i deka ništo nema da se smeni ne mi bea dovolni. Znaev deka nikogaš poveke nema da bide isto. I navistina, vo Ohrid dojdov posle dolgi 7 godini. Drugarkite koi gi imam tamo edvaj gi poznav, ama ni trebaše samo malce vreme pak da se spoime i da se čuvstvuvame kako nikogaš da ne bevme razdvoeni. Togaš si kažav sebesi deka nikogaš poveke nema da go ostavam Ohrid tolku mnogu da me čeka. Ovaa godina bev vo pogolem sostav. Ova romantično gradče go preporačuvam na site vljubeni parovi, žalno e da ne go spodelite so onoj koj go sakate. Dolgi prošetki po kejot, romantični večeri vo kafani na ezero, nokna poseta na Sv. Jovan Kaneo od kade se gleda celoto ezero... Ovaa ne smete da go propustite. 
8 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...