понедељак, 22. октобар 2012.

Magical Istanbul!

Juče sam se, prepuna utisaka, vratila iz predivnog Istanbula. Ove jeseni sam se dvoumila između Praga i Istanbula, ali sam se ipak odlučila za ovo drugo. Najlepše od svega je što smo Marjan i ja tamo proslavili 3 godine zabavljanja. A magični Istanbul je obezbedio da nam bude lepše nego ikada. Imali smo sjajno vreme, bez oblačka na vidiku, toplo, kako se samo poželeti može. Bili smo smešteni u prelepom delu grada Laleli, blizu svega što jedan turista treba da poseti. Na 5 minuta hoda od hotela nalazi se Kapali čaršija (Grand bazaar) u kojoj se može naći sve, "od igle do lokomotive". Tamo smo isprobali svoje pregovaračke sposobnosti, cenkali se i kupili divne suvenire. Ova ogromna pijaca ima oko 4.000 prodavnica i svi se utrkuju da baš kod njih pazarite. U sklopu nje nalaze se i kafići u kojima možete da probate čaj, dok sedite na jastučićima na podu. Dugačka ulica koja vodi do Plave džamije i Aja Sofije je prepuna restorana i kafića. Jedino što morate čuvati glavu u saobraćaju i pri prelaženju ulice, jer Turci nemaju pojma šta je to pešački prelaz. Kako se približavate prelepom parku, iza drveća izviruju minareti grandiozne Plave džamije. Čula sam razne priče i savete o tome koje džamije treba obići, ljudima se dopadaju razne stvari, ali Plava džamija i Aja Sofija su na mene ostavile najjači utisak. Aja Sofija je jedno od 7 svetskih čuda i zaista tako i izgleda. Između nje i Plave džamije nalazi se predivan park u kome možete provesti prelepo popodne, dok gledate mnošto turista koji pokušavaju da uhvate pravi kadar. Takođe, obavezno treba posetiti i glavni gradski trg Taksim, sa koga se silazi u jedinu pešačku zonu u gradu, ulicu Istiklal, dugu čak 4km! Kruna našeg boravka u Istanbulu bilo je krstarenje Bosforom. Sat i po vremena čistog uživanja. Istanbul se najlepše vidi sa vode. Palate, tvrđava, mostovi, sve se vidi kao na dlanu. Takođe, veliki utisak na mene je ostavilo prelaženje ogromnog mosta koji vodi u Aziju. Sa brda Çamlıça Istanbul se vidi u svom punom sjaju. Ne pamtim da sam ikada videla nešto tako impresivno. Postoji izreka koja kaže da ako bi ceo svet bila jedna država, Istabnul bi bio glavni grad. I ja ne mogu, a da se ne složim sa tim. Verujem da ću mu se opet vratiti, jer ko zna šta sve ovaj mistični grad.
Da li ste bili u Istanbulu? Kakve su vaše impresije? 
Ph: Marjan Nikolovski




























20 коментара:

  1. Istanbul je divno iskustvo - narocito jer nas i istorija vezuje za njega! A sa istom pesmom sam i ja predstavila svoje putovanje u Tursku :)

    ОдговориИзбриши
  2. :-) nice nice nice! followus back? http://lifestylenotesbyaf.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Kako si gadna to je prestrasno. Izgledas ko neka babetina u faci, i koza ti je na licu uzasna. Bas se vidi da nedrzis do sebe, em si debela te si gadna. Puj bre

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, hvala! Divna, srećna i ispunjena osobo :) Jedva si čekala da stavim nešto, pa da komentarišeš. Volim što non stop misliš na mene i moj život. Pozdravljaju te moja koža i moja kilaža. A ja pozdravljam tvog profesora koji te je učio da pišeš i tvoju gramatiku. Kako mi je samo drago što više ništa ne možeš da mi komentarišeš! Jupi jej!

      Избриши
  4. Koliko divan post, bila sam letos i sad mi toliko nedostaje kad vidim tvoj post, sjajno si ga napravila, bravo Anciiii

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Cobe, vraćamo se sigurno tamo, svi putevi vode u Konstantinopolj (moja verzija) :D

      Избриши
  5. Ah,divni Istanbul!

    http://www.sugayakitainu.com/

    ОдговориИзбриши
  6. Prelijepe slike. Zanimljiv blog. Ako imaš vremena, pogledaj moj blog i da - feel free to follow me back. :)

    http://trysomethingoldandsomethingnew.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  7. Prelepe slike!

    peculiarchick.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  8. Kako su divne slike i vi i ovaj prelepi grad:)
    Bas mi se ide opet!
    Hvala ti na ovom divnom postu koji si podelila sa nama,
    a poseban lajk za Tasnarija- torbice koje si prosetala glavnim gradom
    veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  9. lovelly post, very interessting places and you always look so good!

    want to follow each other? i will defiently follow back

    my blog:
    http://thebizarrebirdcage.blogspot.de/

    ОдговориИзбриши
  10. Odlicne fotke.
    Moja naborana koza pozdravlja tvoju.
    I moja velika guzica pozdravlja tvoju :)))))

    (omg, stvarno ima cudnih ljudi)

    ОдговориИзбриши
  11. divno mijesto za proslavu 3 godine ljubavi! super slike! poz iz beca

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...